Shared hosting vs Virtual Private Server vs Dedicated server kako izabrati veb hosting

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

Veb hosting je u osnovi mesto na kojem se vaš sajt čuva na internetu. Veb hosting je usluga koju pružaju kompanije koja omogućavaju ljudima da svoj sajt učine dostupnim putem interneta.

Jednostavno rečeno, ako napravite sajt na svom računaru, sve datoteke sajta se nalaze na vašem računaru i niko drugi ih ne može videti. Ali sa uslugom veb hostinga, datoteke vašeg sajta se čuvaju u prostoru na internetu, tako da ih svako može pregledati.

Ovo omogućava da kada ljudi upišu domen vašeg sajta u pretraživač odmah dobiju pristup vašoj veb lokaciji. Sa veb hostingom vaš sajt će imati svoje mesto na mreži, gde korisnici iz celog sveta mogu da posećuju sadržaj vašeg sajta.

Zamislite svoju veb lokaciju kao kuću, a veb hosting kao ulicu. Ako vaša kuća nije na ulici i nemoguće je doći, kako će neko moći da vas poseti?

Postoji nekoliko različitih vrsta veb hostinga

  • Shared
  • VPS
  • Dedicated

Vrsta veb hostinga koju odaberete zavisi od vrste sajta koju želite da napravite. Da li pravite jednostavan prezentacioni sajt ili blog? Ili želite da pokrenete veb lokaciju za e-trgovinu ili zahtevan sajt koji se stalno ažurira novim sadržajem?

Prilikom odabira vrste veb hostinga takođe morate uzeti u obzir funkcije koje se nude, kao što su sigurnost, performanse, da li vam omogućavaju da lako proširite sajt, kao i koliko rada se podrazumeva sa vaše strane.

Naravno, morate istovremeno sagledati i cene. Poslednja stvar koju želite da uradite je da potrošite gomilu novca na uslugu veb hostinga koja nije prikladna za vaše lične potrebe.

Shared hosting

Shared hosting je upravo ono što kaže i sam naziv. Sa shared hostingom delite server (prostor na Internetu) sa drugim ljudima, odnosno sajtovima. Kada hostujete svoj sajt uslugom shared hostinga, on se čuva na istoj lokaciji kao i još drugih sajtoa. Imate udeo resursa servera kao što su memorija, prostor na disku, podaci i vreme CPU-a.

Uglavnom deljenje resursa servera funkcioniše u najboljem redu. Ali povremeno, ako neko od „suseda“ zauzima puno resursa, može značajno da uspori vašu sajt.

Prednosi ovog tipa hostinga su:

Pristupačnost – S obzirom da server delite sa drugim korisnicima, delite i troškove. Što za vas rezultira nižom cenom.

Jednostavno podešavanje – usluge shared hostinga obično vode računa o celokupnom podešavanju za vas.

Mane:

Deljenje servera – Jedan od glavnih nedostataka je činjenica da morate deliti server sa mnogim drugim sajtovima.

„Loše komšije“ – S obzirom da server delite sa brojnim sajtovima, može se desiti da ovi sajtovi uzimaju veći deo resursa sa velikim prometom ili neispravnim kodom. Ovo može uticati na brzinu i performanse vašeg veb sajta.

veb-hosting@600x600

Virtual Private server (VPS)

Sa VPS hostingom još uvek morate deliti server, ali morate da ga delite sa manje sajtova nego na shared hostingu. Osim toga, ne morate deliti sve resurse. Svi resursi su podeljeni ravnomerno. Ovo onemogućava „loše komšije“ da troše sve resurse, jer imaju ograničenje koje ne smeju da pređu. Jednom kada pređu ograničenje resursa, njihova sajt može biti oboren, ali to neće uticati na rad vašeg sajta.

Prednosti:

Bez deljenja resursa – Ne morate deliti resurse drugim sajtovima.

Više snage- VPS hosting je moćniji od deljenog hostinga, skalabilniji je i obično nudi bolje performanse i brzinu.

Fleksibilnost – VPS hosting je fleksibilniji, omogućava vam prilagođavanje i unošenje promena bez uticaja na druge korisnike.

Mane:

Skuplji – VPS je skuplji od shared hostinga.

Tehnički  zahtevniji –  Postupak podešavanja VPS hostinga je tehnički zahtevniji, što početnicima može  biti problem.

kako izabrati veb hosting@600

Dedicated server

Poslednja opcija veb hostinga je dedicated hosting, i kao što možete da pretpostavite sa dedicated hosting serverom dobijate sve resurse za sebe.

Uz dedicated hosting ne postoje drugi sajtovi na vašem hostingu i ne morate deliti nikakve resurse, kao što su vreme i memorija CPU-a.

Prednosti:

Svi resursu su vaši – Nema „loših suseda“ koji bi mogli ukrasti resurse  i negativno uticati na brzinu i performanse vaše veb lokacije.

Potpuna kontrola – Imate potpunu kontrolu prilagođavanja vašeg servera. Čak možete da odaberete količinu i vrstu memorije kao i druge elemente.

Mane:

Najskuplja cena  – Budući da sve dobijate za sebe, dedicated hosting je najskuplja opcija veb hostinga.

Tehnički još zahtevniji – Odgovorni ste za celokupno podešavanje, instalaciju, bezbednost i još mnogo toga. Mnogo toga morate uraditi sami.

veb hosting vesti@600x321

Šta izabrati?

Dakle, sada kada znate razliku između ova tri tipa hostinga postavlja se pitanje koji od njih je najbolji za vas?

Shared hosting je najbolja opcija za mlade sajtove koji u početku neće ostvariti mnogo saobraćaja. Kada tek započinjete sa izradom sajta, verovatno ćete se pridržavate određenog budžeta, a shared hosting će vam to omogućiti. Shared hosting je dobar izbor za statičke poslovne sajtove i lične veb lokacije, jer uptime (vreme rada servera) neće uticati na vas. Takođe je odlična opcija za hosting za početnike.

VPS hosting je bolja opcija ako očekujete da će vaš sajt imati više saobraćaja i možete da priuštite da platite malo više. Takođe, ako započnete sa shared hostingom i saobraćaj na vašem sajtu počne brzo da raste, trebalo bi da nadogradite na bolji VPS hosting koji nudi više resursa za upravljanje tim saobraćajem.

Dedicated hosting je opcija veb hostinga na ovoj listi koja će vam verovatno najmanje biti potrebna. Ukoliko rukujete osetljivim transakcijama i treba da poboljšate sigurnost, ako na vašem vebsajtu postoji veliki broj fotografija visoke rezolucije ili video striming.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *